Hoe leer je jezelf in het schrijven op een andere manier kennen dan in therapie?

Op mijn blogpost met de stelling dat we als schrijver onszelf beter willen begrijpen, reageerde een lezer met het idee dat je voor dat zelfbegrip niet per se hoeft te schrijven en uitgegeven te worden; je kunt ook in therapie gaan. Ik vind dat een interessante invalshoek. Toch zijn het twee verschillende trajecten, die allebei…

|

Is het schrijven van korte verhalen een noodzakelijk opstapje voor het schrijven van een roman?

Laatst vroeg een lezer van het blog me: “Er wordt tegen beginnende romanschrijvers vaak gezegd dat ze eerst maar eens korte verhalen moeten schrijven. Maar is dat eigenlijk wel een goed advies?” Inderdaad, ik heb in mijn lessen Korte verhalen schrijven heel wat schrijvers gehad die geen korte verhalen wilden schrijven, maar het toch deden…

Doorkijkje

Wanneer ik lees, zie ik de letters, maar ik zie ook het verhaal voorbij de letters. Ik zie twee zaken tegelijkertijd: de tekst en wat die oproept. Aan die dubbeling moest ik denken toen ik laatst een film zag: Blue Jeans van Jacques Rozier. De film is in zwart-wit en is opgenomen in Frankrijk, eind…

Dubbel zien

In het zaakje waar ik falafel eet komt aan de tafel rechts van mij een gezin zitten: vader, moeder, drie kinderen. Ze buigen zich over de menukaart. Even later staat er bij de kassa links van mij een verliefd stelletje. Ook dit stelletje buigt zich over de kaart om iets te bestellen. Dan zie ik…

Herinterpretatie

In de krant van gisteren valt mijn oog op een zwart-wit foto van een voormalig premier, samen met zijn vrouw aan een halfopen raam, een paar decennia geleden. Ik gok dat het een trein is waarin ze staan, beiden lachend, ze zwaaien, ik weet niet naar wie, wellicht naar mensen op het perron. Het is…

Langdurig aan een boek werken — ‘Onzichtbare steden’ van Italo Calvino

Hoe lang doe je als schrijver over een boek? Soms langer dan je op het eerste gezicht zou denken. Tijdens een college over Onzichtbare steden van Italo Calvino vroeg een student me of ik wist hoe lang Calvino aan dat boek heeft gewerkt. Het is een roman-in-verhalen, die naast enkele verbindende dialogen bestaat uit 55…

|

Tegen wie praten we in onze gedachten en verhalen? — ‘Een afwezige moeder’ van Emma Marsantes

Onze verhalen en onze gedachten zijn tot iemand gericht, ook al hebben we dat niet altijd in de gaten. Dat we ons tot iemand richten, is een wezenlijk kenmerk van ons verhaal en van onze verhalende gedachten. Je vindt het ook terug in het simpele schema: zender -> boodschap -> ontvanger. Soms wordt onterecht gedacht…